top of page

Den første dagen i resten av ditt liv


Til Ariane Sofie.

I dag begynner du i 1. klasse. Du er mer enn klar for det, og har gledet deg hele sommeren, som de fleste andre 5- og 6-åringene rundt om i landet. Du har fått nye klær, ny skolesekk og et helt nytt penal med nyspissede blyanter og ubrukte viskelær. Du har sommerfugler i magen, med god grunn. Du skjønner det kanskje ikke selv ennå, men i dag er den første dagen i resten av ditt liv.

I dag er den første dagen sammen med gjengen du vil identifisere som klassen din de neste 10 årene. I dag skal du sitte ved pulten din for aller første gang, sammen med mennesker du kanskje ikke kjenner ennå, uten å skjønne at du skal tilbringe mer tid med dem enn du noen gang kommer til å forstå. Dette er guttene du kommer til å forelske deg i. Gutten du skal danse roligdans med på din aller første klassefest og kysse på munnen når dere leker kyss, klapp og klem. Inne i klasserommet sitter jentene du skal dele hemmeligheter med, jentene du skal krangle med og jentene du skal sminke deg sammen med, før dere skal på deres aller første, og deres siste, juleball.

De neste 10 årene skal du se disse menneskene hver eneste dag, hver eneste uke, og i løpet av disse årene vil de gå fra å være barn du ikke kjenner, til å bli unge voksne du har delt alt med. Du vil være en av de første som får vite det når noen får en lillesøster, har vært på cruise i middelhavet eller når noen mister noen de er glad i. Dere skal ha julekonsert og revy sammen, grue dere til eksamen sammen og reise på klassetur, sammen.

Dere skal konfirmeres sammen, ta vaksiner sammen, feire bursdager sammen og drømme om fremtiden sammen. Dere skal øve til de samme prøvene, og gjøre de samme leksene. Dere skal le av de samme vitsene og bruke de samme kallenavnene. Dere skal hjelpe hverandre på gloseprøvene uten lov, og dere skal lure uvitende vikarer sammen. Og når dere har gjort alt dette, og enda litt til, da vil det føles som om dere skal fortsette å gjøre disse tingene for alltid.

10 år er lang tid, og det vil noen ganger føles som en evighet, men når det er over, vil det føles som dere akkurat begynte, og da vil du huske dagen i dag, som om den var i går. Lykke til.

Archive

Categories

bottom of page