top of page

12 weeks in London

Jeg har straks bodd 12 uker i London (og et år i Chester før det). Dermed har jeg lært en del om en av Europas største, travleste og hyggeligste byer, og landet den ligger i. Her kommer mine observasjoner og tips til andre som er interesserte, og/eller kanskje planlegger å ta seg en tur: Det regner ikke like mye i London som folk skal ha det til. Iallefall har det ikke gjort det denne høsten. Vi hadde sommer til langt ut i oktober og så kom vinterkulden en gang i november, men regn? Nesten ingenting. Jeg rakk ikke en gang å kjøpe paraply før det ikke hadde noen hensikt lengre. Det tar omtrent 5 sekunder fra du går av toget til noen spør om de skal bære den latterlig tunge kofferten din ned trappen. Du rekker å få 4 forespørsler før du er kommet halvveis, og det nytter ikke å takke pent nei. På et eller annet tidspunkt vil en ung mann ta kofferten rett ut av hånden på deg og bære den så langt han synes er nødvendig. Bare smil og si takk. Jeg vet det høres sånn ut, men dette er ikke en gang en overdrivelse, det er England. Gatene er veldig ryddige og fine, noe som egentlig er litt rart ettersom det virker som om engelskmenn er redd søppelbokser. Hvis du finner en, sett pris på den og lagre den på minne. Det kan gå flere kilometer før du finner den neste. Det viktigste i en hver bydel er å lokalisere nærmeste Wetherspoons, eller Spoons, som du gjerne må kalle det hvis du skal få innpass hos de innfødte. Hva det er? En helt ordinær, men veldig billig pub med middelmådige måltider og sylstramme drinker servert i mugger. Velkommen til ditt nye stamsted. Ordet høflig vil få en ny betydning. Engelskmenn er så høflige at det er irriterende. Du kan meie ned et menneske med veska, og vedkommende vil antakeligvis snu seg å si ‘sorry’... Det er stor forskjell på nordlendinger og sørlendinger. Som utlending er du ingen av delene, og du vil derfor bli bedt om å ta stilling til dilemmaer som om melken eller vannet skal skjenkes i tekoppen først, slik at de på ett eller annet vis kan kategorisere deg Det finnes alltid noe å prate om. Alltid. Vaskemaskinen (klesvask) er alltid på kjøkkenet og det er aldri stikkontakter på badet. Håret får du føne et annet sted. Uansett omstendigheter, snakk aldri stygt om dronningen. Eller Jamie Oliver. Eller David Beckham. Ikke at det finnes noe stygt å si om David Beckham. The Beckhams er kongefamilie nummer 2. Du MÅ se I’m A Celebrity Get Me Out Of Here (Google it) før jul og Great British Bake Off (Hele Norge Baker)på våren, det er udiskutabelt. Ant & Dec er Storbritannias Thomas og Harald. De dukker opp i omtrent halvparten av programmene du blir introdusert for. Ikke si noe stygt om de heller, og for all del - lær deg hvem som er Ant og hvem som er Dec. De er ikke like begeistret for Love Actually som det du er. Ikke Harry Potter heller, for den saks skyld. Jeg vet, det er akkurat like hårreisende som det høres ut som. Det er bare briter fra London som liker London. Det finnes to forskjellige typer Rugby. Rugby League og Rugby Union. Det er absolutt ingen forskjell mellom dem og du kommer ikke til å skjønne noen ting av noen av delene. En hver tid på dagen er perfekt tid for en kopp te. Og en sandwich. Det er også veldig viktig å bestemme seg for hvordan du foretrekker og spise scones. Med eller uten rosiner? Syltetøy eller krem først? Ta et standpunkt, for Guds skyld! Alle som jobber i butikk har et sterkt behov for å gi deg kvittering. De vil løpe etter deg dersom du mot all formodning går fra kvitteringen din. Hold orden på hvilken talkshow-vert som gjør hva. Jeremy Corben, Jeremy Kyle, David Letterman, Graham Norton... Det er stor forskjell på å være fra England og å være fra Wales. Briter vil ikke bli forvekslet med Walisere, med mindre du snakker om Gareth Bale eller Fotball-EM. Julen begynner 1. Oktober. Brace yourselves. Det blir aldri nok juledekorasjoner. Det blir ikke jul uten lyslenker som blinker...

Dersom noen sier at de er fra Essex er du pålagt å nevne TV-programmet ‘The only way is Essex’. It is the law. På ett eller annet tidspunkt vil du begynne å si ting som ‘Fucks sake’ ‘bloody hell’ og ‘fuckin hell (kinell)’. Det er okei. Bare ikke si shit. Noen vil se på deg med veldig strenge øyne. Du må ALLTID reise deg for eldre mennesker og gravide på toget, bussen, busstoppet, kinoen, venterommet osv osv. Ikke bli sittende. Igjen: noen vil se på deg med veldig strenge øyne, og antakeligvis snakke stygt om deg rundt middagsbordet. Tenk det. Første etasje er ikke første etasje, det er andre etasje. Forstå det den som kan. Av og til kommer det en Bank Holiday. Det er ingen som vet helt hva det er men du har fri. Ingen klager når man får fri. Et semester er ca. 2,5 måneder. Sommerferien er ca. 4 måneder og du kan ta en mastergrad på 4 år (bachelor + ett år). Sykepleierne, buss- og taxisjåførene er de som får landet til å gå rundt. Rop ‘Thank You’ når du går av bussen. Utover det, lær deg å drikke øl, venn deg til smalltalk og snakk om Sunday Roast som om det er Guds gave til mennesket. Forstå at du mest sannsynlig har vært flere ganger i London enn en gjennomsnittlig brite som ikke bor i London. Og for all del, bli aldri irritert når du må stå i kø. Å stå i kø er nasjonalsporten i England, æresord.

Archive

Categories

bottom of page